فهرست مطالب
نشریه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/08/10
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 832-843هدف
به طورکلی کارایی، معیار ارزیابی عملکرد یک واحد تصمیم گیری از ابعاد مختلف است. تحلیل پوششی داده ها، یک روش برنامه ریزی ریاضی، برای ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیرنده است. هدف از پژوهش حاضر این است که با در نظر گرفتن هم زمان دارایی های ورودی و تامین سرمایه، کارایی مالی شرکت ها اندازه گیری شود.
روش شناسی پژوهش:
در این پژوهش روش جدیدی به نام مدل سه بعدی تحلیل پوششی داده معرفی و در مورد 10 شرکت فعال در حوزه صنعت فولاد در ایران طی دوره زمانی 5 ساله و از سال های 1395 تا 1399 تحلیل کارایی انجام شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که شرکت های متعددی وجود دارند که عملکرد مناسبی در مدیریت دارایی های ورودی دارند، اما از نظر تامین سرمایه ناکارا هستند. درعین حال، شرکت هایی وجود دارند که در آن ها عملکرد مدیریت در مقایسه با دارایی های ورودی ضعیف است ولی از نظر تامین سرمایه کارا هستند؛ بنابراین، هنگام تحلیل کارایی شرکت، به شاخصی برای اندازه گیری کارایی نیاز است که هم ورودی ها و هم تامین سرمایه را هم زمان مدنظر قرار دهد. این پژوهش با تکیه بر این نکته یک روش اندازه گیری جدیدی را ارایه کرده است و وضعیت جاری مالی هر واحد تصمیم گیری را از طریق روش بازده به مقیاس تجزیه و تحلیل کرده و مسیری برای بهبود مالی مشخص نموده است.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
وجه تمایز این پژوهش با سایر پژوهش های پیشین توجه به تاثیر عوامل منفی و مخرب همانند استقراض ها و بدهی های واحد تصمیم گیری در تحلیل پوششی داده بوده است. با توجه به پیشینه پژوهش ارایه شده و جستجو در پایگاه های اطلاعاتی نظیر ایرانداک، مساله کارایی مالی با استفاده از مدل بازطراحی شده DEA، مورد توجه پژوهشگران ایرانی قرار نگرفته است و هم چنین ازآنجاکه این پژوهش به رویکرد جدیدی در تحلیل پوششی داده ها پرداخته است، خود را از پژوهش های پیشین متمایز ساخته است.
کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، رویکرد DEA سه بعدی، کارایی مالی -
صفحات 844-860هدف
در این تحقیق از یک نوع ضایعات بازیافتی برای تولید یک محصول خاص استفاده می گردد. بدین منظور زنجیره تامینی شامل تولیدکننده، بازیافت کننده و انبار ضایعات در نظر گرفته می شود. ابتدا تقاضای محصول در بازار بر اساس قیمت آن تعیین می گردد، سپس تولیدکننده برای برآوردن تقاضای مشتریان و تولید محصول، از یک نوع ضایعات بازیافتی با نرخ بازیافت پذیری مشخص استفاده می نماید. انبار ضایعات، مواد بازیافتی را جمع آوری نموده و بازیافت کننده آن ها را بازیافت می کند. تولیدکننده می تواند مواد بازیافتی مورد نیاز خود را از دو کانال مختلف تهیه کند. وی می تواند ضایعات بازیافتی مورد نیاز خود را به صورت بازیافت نشده از انبار ضایعات خریداری نموده و سپس آن ها را بازیافت و مورداستفاده قرار دهد یا این که این مواد را به صورت بازیافت شده از بازیافت کننده تهیه کند. در واقع تولیدکننده با توجه به شرایط موجود، یکی از این دو کانال را انتخاب خواهد نمود.
روش شناسی پژوهش:
برای اتخاذ تصمیمات تحت هرکدام از کانال های ایجادشده، از رویکرد نظریه بازی استفاده می شود. بدین منظور برای یافتن جواب مساله تحت رقابت ایجادشده، بازی استکلبرگ که در آن تولیدکننده دارای قدرت تصمیم گیری بیش تر و انبار ضایعات و بازیافت کننده دارای قدرت های تصمیم گیری کم تری هستند، به کار گرفته می شود.
یافته ها:
در نهایت استراتژی های تعیین شده مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج به دست آمده ارایه می گردند. نتایج حاکی از آن هستند که تولیدکننده می تواند تحت یک شرایط مرزی هرکدام از دو کانال پیشنهادی را انتخاب نماید. هم چنین با افزایش نرخ بازیافت پذیری ضایعات مورداستفاده برای تولید محصول، سود اعضای زنجیره تامین مورد بررسی بهبود خواهند یافت.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
در این تحقیق به منظور تامین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز برای تولید محصولات از رویکرد نظریه بازی و مفهوم انتخاب کانال استفاده می گردد. می توان گفت که ایده استفاده از مفهوم انتخاب کانال برای تامین مواد اولیه ضایعاتی مورد نیاز در تولید محصولات تحت زنجیره تامین موردبررسی، برای اولین بار در ادبیات موضوع مساله مطرح شده است.
کلیدواژگان: توسعه پایدار، ضایعات بازیافتی، مدیریت زنجیره تامین، انتخاب کانال، نظریه بازی -
صفحات 861-871هدف
این مطالعه به حل مساله انتخاب مکان تسهیلات در مواجه با سناریوهای تصمیم گیری چندمعیاره، به ویژه با تمرکز بر روی مسایل تصمیم گیری چندمعیاره فازی نوع-1 می پردازد. در این تحقیق، به منظور مقابله با دشواری تعیین درجات عضویت دقیق برای مجموعه های فازی، از اعداد فازی-بازه ای برای بیان امتیازها استفاده شده است.
روش شناسی پژوهش:
روش پیشنهادی IVF-COPRAS، با تمرکز بر کاهش ریسک عدم قطعیت، برای افزایش قابلیت اطمینان تصمیم گیری در مسایل IVF استفاده می شود. این روش برای یک مورد واقعی که شامل انتخاب مکانی برای گودال های دفن زباله مرطوب شهری در یک شهر بزرگ ایران است، اعمال و تحلیل های مقایسه ای با روش های دیگر برای ارزیابی رویکرد پیشنهادی انجام می شود.
یافته هااین مطالعه اثربخشی روش IVF-COPRAS را در رسیدگی به مسایل انتخاب مکان تسهیلات در MCDM نشان می دهد. با استفاده از IVFN، این روش با موفقیت عدم قطعیت را مدیریت می کند و منجر به تصمیمات قابل اعتمادتر می شود. کاربرد در یک سناریوی عملی، کارایی روش را برجسته می کند و تحلیل مقایسه ای بینش هایی را در مورد عملکرد آن نسبت به روش های دیگر ارایه می دهد.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
این تحقیق یک رویکرد جدید با روش IVF-COPRAS برای مدیریت چالش های انتخاب مکان تسهیلات در MCDM ارایه می کند. اتکا به IVFNs، دیدگاه منحصربه فردی را در مورد عدم قطعیت در تصمیم گیری ارایه می کند و قابلیت اطمینان تصمیم را افزایش می دهد. کاربرد دنیای واقعی بر اهمیت عملی این روش تاکید می کند، کمکی ارزشمند به تحقیقات MCDM ارایه می نماید و ابزاری روش شناختی برای مسایل تصمیم گیری مشابه در حوزه های مختلف ارایه می دهد.
کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، روش کوپراس فازی-بازه ای، عدد فازی-بازه ای -
صفحات 872-885هدف
پژوهش حاضر به دنبال رتبه بندی ریسک های زنجیره تامین با استفاده از رویکرد ترکیبی بهینه سازی روش تجزیه وتحلیل عوامل شکست و آثار آن و تیوری خاکستری در واحدهای صنایع غذایی مشهد است.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش به جهت ماهیت، در دسته پژوهش های توصیفی _تحلیلی، با متغیرهای کیفی و از منظر هدف، در زمره ی پژوهش های کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا ریسک های موجود در زنجیره تامین صنایع غذایی شناسایی شدند؛ بدین گونه که ابتدا ریسک های موجود در زنجیره تامین از طریق مطالعات کتابخانه ای و ادبیات پژوهش شناسایی و سپس، توسط پرسش نامه دلفی فازی در اختیار خبرگان قرار گرفت تا با طیف لیکرت مورد امتیازبندی قرار گیرند. به دلیل محدودیت زمانی و نقص در تجزیه وتحلیل و همچنین داده های اطلاعاتی مبهم، ناقص و نامطمین، این امتیازها به بازه ی خاکستری تبدیل شدند. سپس، توسط روش تجزیه وتحلیل عوامل شکست و آثار آن امتیاز اولویت خطرپذیری به منظور بررسی حالات بالقوه شکست محاسبه شد؛ به گونه ای که شاخص ها و ابعاد ریسک های زنجیره تامین با امتیاز اولویت خطرپذیری رتبه بندی شد. ریسک های با امتیاز اولویت خطرپذیری بیشتر، از ریسک پذیری بالاتری برخوردار و لزوم توجه بیشتری را نیازمند است.
یافته هانتیجه امتیازبندی و محاسبات مشخص کرد که بعد اقتصادی بیشترین ریسک را در زنجیره تامین داراست. پس از بعد اقتصادی، به ترتیب، ابعاد قانونی، استراتژیک، فردی، سیاسی و طبیعی ابعاد دوم تا ششم و بعد فرهنگی و اجتماعی در جایگاه هفتم و بعد اطلاعاتی رتبه ی هشتم را به خود اختصاص دادند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
یافته های این پژوهش به مدیران کمک می کند با توجه به محدود بودن منابع، جهت کنترل و مدیریت، خصوصا در شرایط عدم قطعیت، با اولویت بندی ریسک های زنجیره تامین خود با توجه به میزان ریسک پذیری هریک، همچنین در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه در خصوص این ریسک ها، از صدمات جبران ناپذیر و بحرانی احتمالی پیشگیری نمایند.
کلیدواژگان: ریسک های زنجیره تامین، تجزیه وتحلیل خطاهای بالقوه، تئوری خاکستری -
صفحات 886-905هدف
یکی از حیاتی ترین زیر مجموعه های سیستم مراقبت های بهداشتی پیوند عضو می باشد و از آن جاکه مراکز پیوند عضو به صورت مستقیم با عمل های جراحی و درنتیجه، زندگی انسان ها سروکار دارند، اهمیت این موضوع مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. یکی از عمده ترین تفاوت های زنجیره تامین پیوند عضو با سایر زنجیره های تامین احتمال فساد محصولات مربوطه می باشد. لذا زمان و هم چنین بحث مکان یابی مراکز پیوند عضو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی، با توجه به رشد سریع تقاضا برای پیوند عضو و کمبود منابع، زمان انتظار بیمار برای تکمیل پروسه پیوند نقش حیاتی را در سیستم پیوند اعضا ایفا می کند.
روش شناسی پژوهش:
این مطالعه یک مدل ریاضی دوهدفه استوار برای مساله مکان یابی تخصیص مراکز پیوند عضو تحت شرایط عدم قطعیت ارایه می دهد که هزینه های کل سیستم پیوند عضو و هم چنین میانگین زمان انتظار بیمار برای انجام پیوند عضو را که از یک سیستم صف G/G/m تبعیت می کند، کمینه می سازد.
یافته هابرای حل این مدل الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب (NSGA-II) به کار گرفته شده است. درنهایت، قابلیت اجرای این مدل و کارایی الگوریتم مذکور نسبت به شاخص های تعریف شده از طریق آزمایش های عددی نشان داده شده است.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
از آن جاکه هر عضو زمان مشخصی را می تواند خارج از بدن سپری کند و احتمال فساد یا کاهش کیفیت پیوند وجود دارد، زمان بین خروج عضو از بدن و تکمیل عمل پیوند نقشی اساسی در سیستم پیوند عضو ایفا می کند.
کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم NSGA-II، پیوند عضو، تئوری صف، مدیریت زنجیره تامین -
صفحات 906-916هدف
در این مقاله، مقدار مورد نیاز برای افزایش قابلیت اعتماد اجزای یک سیستم منسجم تعیین شده است، به گونه ای که هزینه حاصل از این افزایش به حداقل برسد و قابلیت اعتماد کل سیستم از مقدار از پیش تعیین شده ای کم تر نشود.
روش شناسی پژوهش:
در این پژوهش، بعد از معرفی توابع هدف و محدودیت در مساله بهینه سازی، روش لاگرانژ مورد استفاده قرار می گیرد و سپس با ارایه یک الگوریتم مساله حل می شود. در این مقاله، چند تابع هزینه در نظر گرفته می شوند و در ادامه نتایج در حالت کلی برای یک سیستم منسجم و سپس برای دو حالت خاص سیستم های سری-موازی و موازی-سری ارایه می شوند.
یافته هادر این مقاله، دو مثال عددی بیان و حل می شوند. در مثال اول یک سیستم شبکه پل مورد ارزیابی قرار می گیرد و در مثال دوم یک سیستم سری-موازی مورد مطالعه قرار می گیرد. در هر دو مثال، مقادیر مورد نیاز برای افزایش قابلیت اعتماد اجزای سیستم تعیین می شوند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
در این پژوهش، با استفاده از یک مدل ریاضی و محاسبات عددی با کمک نرم افزار R، مساله بهینه سازی برای یک سیستم منسجم بررسی می شود.
کلیدواژگان: روش لاگرانژ، سیستم منسجم، قابلیت اعتماد -
صفحات 917-930هدف
مساله مسیریابی تولید از ترکیب دو مساله تعیین اندازه انباشته و مسیریابی وسایل نقلیه ایجاد شده است. در پژوهش های گذشته اثربخشی این ترکیب در کاهش هزینه ها بررسی شده است. در این مقاله، مساله مسیریابی تولید با هدف حداقل سازی ریسک تولید و توزیع مواد خطرناک، در نظر گرفته شده است. توجه به معیارهای اجتماعی و زیست محیطی مربوط به پایداری، امروزه توسط پژوهشگران بیش ازپیش مدنظر قرار دارد. مواد خطرناک، موادی مضر برای سلامت انسان ها و محیط زیست هستند و معمولا حوادث مرتبط با این مواد، پیامدهای ناگوار گسترده ای دارد. ریسک معیاری برای سنجش میزان خطرناک بودن عملیات مرتبط با این مواد است.
روش شناسی پژوهش:
مساله موردنظر به شکل یک برنامه ریزی مختلط عدد صحیح مدل سازی شده است. تابع ریسک در مدل پیشنهادی، غیرخطی بوده و وابسته به میزان بارگذاری ماشین، جمعیت در معرض خطر و نوع ماده خطرناک بیان گردیده است. با توجه به این که غیرخطی بودن تابع هدف بر دشواری حل مدل بهینه سازی می افزاید، این تابع با یک تابع تکه خطی تقریب زده شده است.
یافته هادر این پژوهش از 8 نمونه استاندارد برای بررسی و حل مدل و مقایسه دو حالت غیرخطی و خطی استفاده شده است. نتایج نشان دهنده آن است که با استفاده از مدل تقریبی می توان در زمان یکسان به جواب بهتری دست یافت. هم چنین از طریق تحلیل حساسیت تاثیر تغییر ظرفیت تولید و انبارها بر ریسک بررسی شده است.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
این پژوهش مساله مسیریابی تولید را برای مواد خطرناک با توجه به معیارهای پایداری با استفاده از یک مدل غیرخطی مطرح می کند و از یک تقریب خطی برای حل مدل موردنظر استفاده می کند.
کلیدواژگان: پایداری، تابع تکه خطی، ریسک، مسیریابی تولید، مواد خطرناک -
صفحات 931-953هدف
ایجاد ساختار و گسترش زنجیره های تامین حلقه بسته پایدار برای برآوردن استانداردهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی در جهت تقویت موقعیت در بازارهای رقابتی بسیار حیاتی است. این مطالعه به منظور تصمیم گیری در سطوح عملیاتی و تاکتیکی برای پیکربندی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته پایدار با هدف حداکثرسازی ارزش خالص فعلی و به دنبال حداقل سازی میزان انتشار کربن با حفظ سیاست های سازگار با محیط زیست و در نظر گرفتن تورم انجام شده است.
روش شناسی پژوهش:
این مقاله رویکرد بهینه سازی فازی استوار برای مقابله با عدم قطعیت های موجود در زنجیره تامین حلقه بسته پایدار را در نظر می گیرد. هم چنین به دلیل پیچیدگی مدل و چندهدفه بودن آن از یک روش جدید ترکیبی الگوریتم اکتشافی و برنامه ریزی آرمانی چندگزینه ای با تابع مطلوبیت استفاده می شود. مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط پیشنهادی در صنعت الکترونیک اعمال می شود.
یافته هامدل پیشنهادی در چندین آزمایش ارزیابی شده و در سناریوهای مختلف مورد بحث قرار می گیرد تا کارایی و اعتبار مدل و روش پیشنهادی تایید شود. نتایج با دو عامل شکاف بهینه و زمان حل مقایسه شد که عملکرد مناسب روش پیشنهادی را نشان داد. سپس، نتایج تاکتیکی و استراتژی مدل برای مطالعه موردی ارایه شد که در آن جریان بهینه بین تسهیلات، انتخاب تامین کنندگان مناسب، انتخاب نوع حمل ونقل و افتتاح تسهیلات ارایه شد. یافته ها نشان داد که در سناریوهای مختلف بهبود موثر راه حل های به دست آمده با کاهش زمان حل تا %20 می تواند برای مشکلات در مقیاس بزرگ پاسخگو باشد.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
این مقاله با در نظر گرفتن یک روش ترکیبی جدید الگوریتم اکتشافی و برنامه ریزی آرمانی چندگزینه ای با تابع مطلوبیت برای حل مشکل طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته پایدار تحت عدم قطعیت طراحی می شود.
کلیدواژگان: ارزش خالص فعلی، الگوریتم اکتشافی، بهینه سازی فازی استوار، برنامه ریزی آرمانی چندگزینه ای با تابع مطلوبیت، زنجیره تامین حلقه بسته پایدار -
صفحات 954-974هدف
این مقاله روشی هوشمند برای به کارگیری تحلیل پوششی داده ها (DEA) در طراحی زنجیره تامین پایدار ارایه می کند.
روش شناسی پژوهش:
در روش پیشنهادی، برای غیرفازی سازی مدل خطی شده ERM، از تکنیک α-برش استفاده می شود. سپس، برای اندازه گیری بهره وری در محیط نامعین با α-سطح های مختلف، از الگوریتم ژنتیک برای یافتن α-برش بهینه استفاده می شود و با جایگزینی α-برش بهینه در مدل پیشنهادی، یک مدل تحلیل پوششی داده های هوشمند برای رتبه بندی شرکت های تامین کننده طراحی می شود.
یافته هااین مقاله یک مدل جدید تحلیل پوششی داده های فازی ژنتیکی برای ارزیابی بهره وری تامین کنندگان در زنجیره تامین پایدار ارایه می کند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
در روش پیشنهادی، ازآنجاکه α-برش به دست آمده از الگوریتم ژنتیک بهینه ترین α-برش است، دیگر نیازی به محاسبه بهره وری به ازای α-برش های مختلف به صورت سعی وخطا نیست؛ بنابراین، مزیت روش پیشنهادی این است که علاوه بر بهره وری بیشتر برای هر تامین کننده، رتبه بندی پایدارتری ارایه می دهد. مثال ارایه شده در این مقاله، برتری و مزایای روش پیشنهادی را نشان می دهد.
کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، انتخاب تامین کننده پایدار، تحلیل پوششی داده ها، مدل راسل اصلاح شده، مدیریت زنجیره تامین -
صفحات 975-992هدف
هدف تحقیق حاضر ارایه یک مدل ریاضی چند هدفه با رویکرد یکپارچه زمان بندی و جریان مالی در پروژه های تولیدی با استفاده از الگوریتم ژنتیک مرتب سازی غیر مسلط II (NSGA-II) است.
روش شناسی پژوهش:
این تحقیق یک مدل ریاضی چندهدفه را ارایه می کند که زمان بندی و بهینه سازی جریان مالی را در پروژه های عمرانی ادغام می کند. این تحقیق به چالش های زمان بندی و جریان مالی در پروژه های تولیدی در شرکت های ساختمانی می پردازد. هدف توسعه یک مدل ریاضی چندهدفه است که ملاحظات زمان بندی و مالی را با هدف بهینه سازی تخصیص منابع و به حداقل رساندن هزینه ها ادغام می کند. جامعه آماری به صورت مطالعه موردی است و اطلاعات و داده های موردنیاز از طریق مصاحبه با مدیران شرکت عمرانی کیسون جمع آوری شد.
یافته هاالگوریتم ژنتیک مرتب سازی غیر مسلط II به عنوان الگوریتم بهینه سازی برای یافتن راه حل های کارآمد در زمینه چند هدفه استفاده و نتایج بهینه جهت انتخاب پروژه های عمرانی و ساختمانی ارایه شد.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
این تحقیق با پیشنهاد یک مدل ریاضی چندهدفه جدید که ملاحظات زمان بندی و جریان مالی را در پروژه های تولیدی یکپارچه می کند، به این حوزه کمک می نماید. استفاده از الگوریتم NSGA-II، کارایی یافتن راه حل های بهینه را افزایش می دهد. یافته ها می تواند برای تصمیم گیری در انتخاب پروژه های ساخت وساز و تولید ارزشمند باشد.
کلیدواژگان: زمان بندی پروژه های تولیدی، مدل برنامه ریزی ریاضی چند هدفه مختلط عدد صحیح غیر خطی، الگوریتم ژنتیک مرتب سازی غیر مسلط II -
صفحات 993-1014هدف
هدف اصلی این مطالعه ارایه الگویی نو از مدیریت فرآیندهای سازمانی است که در شرایط پیچیده دارای چابکی لازم باشد. یکی از مهم ترین الزامات چنین الگویی استفاده از تفکر سیستمی و رویکرد تحقیق در عملیات نرم است، چراکه روش های معرفی شده در پیشینه برای دستیابی به چابکی مدیریت فرآیندها، عموما دارای بهینه سازی ناقص بوده و دلیل آن نگاه تک بعدی و نبود نگاه سیستمی برای شناسایی متغیرهای چابکی در مدیریت فرآیندهاست.
روش شناسی پژوهش:
در این مطالعه، تلاش شد با بهره گیری از توانمندی های پارادایم تفسیری، الگویی جامع ارایه گردد. بدین منظور، ابتدا با استفاده از تکنیک فراترکیب و سپس، با انجام مصاحبه با هجده خبره، مولفه های اصلی احصا شدند. در ادامه، با استفاده از فرآیند رتبه بندی تفسیری، مولفه ها اولویت بندی شدند.
یافته هایافته ها نشان می دهد که بر اساس رتبه بندی تفسیری، مولفه رهبری فرآیندها در اولویت نخست قرار می گیرد؛ لذا سازمان هایی که خواهان چابک سازی در سیستم مدیریت فرآیندهای خود می باشند، بایستی در مرتبه ی اول به ویژگی های رهبری در فرآیندها به منظور اجرای نظام های تحولی توجه داشته باشند. پس از آن، نتایج نشان داد که درک و شناخت محیطی، نیروی انسانی آگاه و شایسته، بعد یادگیرندگی سازمان، ساختارهای اقتضایی و متناسب، حاکمیت، استراتژی سازی مبتنی بر بداهه، زیرساخت فناوری، سازگاری پویا، فرهنگ و پایداری خلاق به ترتیب در اولویت های بعدی مدنظر قرار گیرند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
استفاده از تکنیک های تحقیق در عملیات نرم، ازجمله فرآیند رتبه بندی تفسیری، در طراحی الگوی چابک در مدیریت فرآیندهای کسب و کار کمک شایانی به سازمان های فرآیندی در محیط های پیچیده و پویا خواهد نمود، به طوری که بتوانند به طور هم زمان از مزایایی ناشی از ثبات در مدیریت فرآیندها و پویایی ناشی از چابک بودن بهره مند شوند.
کلیدواژگان: چابکی، مدیریت فرآیندهای کسب وکار، فراترکیب، تحلیل مضمون، فرآیند رتبه بندی تفسیری -
صفحات 1015-1031هدف
سازمان های تجاری و صنعتی در سراسر جهان در معرض تهدید شدید ناپایداری قرار دارند. مسایل ناپایداری به دلیل اختلال های محیطی مانند تغییرات آب وهوا، گرم شدن کره زمین، کمبود منابع و تخریب اکولوژیکی ناشی می شود. زنجیره تامین دایره ای در چند سال اخیر شتاب بیش تری به دست آورده است و به عنوان یکی از رویکردهای پایدار و نوآورانه برای صنعت تولید عمل می کند. پذیرش زنجیره تامین دایره ای جنبه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی سیستم تولید و زنجیره تامین را افزایش می دهد. با این حال، تحقیقات بسیار کمی در مورد شناسایی و کاوش چالش های متعدد برای اجرای زنجیره تامین دایره ای در کشورهای درحال توسعه، انجام شده است؛ بنابراین، هدف این تحقیق بررسی و ارزیابی چالش های اجرای زنجیره تامین دایره ای در بخش تولید است.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش تکنیک سوآرا فازی فیثاغورثی (PF-SWARA) را پیشنهاد می کند. این تکنیک برای اولویت بندی چالش های پذیرش زنجیره تامین دایره ای بر اساس اهمیت نسبی آن ها استفاده می شود. روش پیشنهادی در صنعت داروسازی-استان گیلان مورداستفاده قرار گرفت.
یافته هادر نتایج نهایی پژوهش، چالش های استراتژیک (SCs) و چالش های عملیاتی و زیست محیطی در اولویت قرار گرفته اند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
این پژوهش به عنوان گامی برای دست اندرکاران صنعت به منظور اتخاذ کارآمد و موثر زنجیره تامین دایره ای عمل می کند.
کلیدواژگان: چالش های اجرا در کشورهای درحال توسعه، زنجیره تامین دایره ای، سوارا فازی-فیثاغورثی -
صفحات 1032-1049هدف
این مقاله به مدل سازی یک شبکه زنجیره تامین پایدار صنعت برق تحت عدم قطعیت می پردازد. هدف از ارایه این شبکه زنجیره تامین برآورده سازی تقاضای مشتریان در رابطه با پنل های خورشیدی به منظور تولید انرژی پاک است.
روش شناسی پژوهش:
یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط شامل مکان یابی مراکز تولید، انتخاب تامین کننده، تخصیص بهینه جریان و تعیین قیمت بهینه پنل های خورشیدی در شبکه درنظر گرفته شده است. اهداف پایداری مدل شامل بیشینه سازی سود شبکه زنجیره تامین، کمینه سازی میزان انتشار گازهای گلخانه ای و بیشینه سازی قابلیت اطمینان است. به منظور کنترل پارامترهای غیرقطعی مدل نیز روش بهینه سازی استوار امکانی درنظر گرفته شده و از روش های دقیق و فرا ابتکاری برای حل مدل بهره گرفته شده است.
یافته هانتایج مدل نشان داد با افزایش قابلیت اطمینان در شبکه، میزان ارزش خالص فعلی در شبکه کاهش و میزان انتشار گازهای گلخانه ای در شبکه افزایش یافته است. هم چنین، تحلیل نتایج نشان داد که با افزایش نرخ عدم قطعیت در شبکه، ارزش خالص فعلی و قابلیت اطمینان در شبکه کاهش و میزان انتشار گازهای گلخانه ای افزایش یافته است. درنهایت، نتایج آزمون آماری نیز نشان داد که هیچ گونه اختلاف معناداری بین میانگین های تعداد جواب کارا، بیشترین گسترش و فاصله متریک بین دو الگوریتم وجود نداشته و تنها بین زمان حل دو الگوریتم اختلاف معنادار وجود دارد. نتایج روش های حل ارایه شده نشان از کارایی بالای آن ها در حل مدل شبکه زنجیره تامین پایدار صنعت برق دارند.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
در مدل پیشنهادی تصمیمات مهمی از جمله انتخاب تامین کننده، احداث مراکز تولید، تخصیص بهینه جریان محصول و قیمت گذاری پنل خورشیدی اتخاذ گردید. از سوی دیگر، تحلیل های بیشتر بر روی 15 مثال عددی نشان از کارایی بالای دو الگوریتم MOALO و MOWOA نسبت به روش اپسیلون محدودیت بود.
کلیدواژگان: زنجیره تامین صنعت برق، بهینه سازی استوار امکانی، قابلیت اطمینان، پایداری، الگوریتم فرا ابتکاری -
ارایه مدل ریاضی چندهدفه برای مساله برداشت سفارش چندانباره و حل آن با استفاده از الگوریتم تجزیه بندرزصفحات 1050-1071هدف
مساله برداشت سفارش به عنوان یکی از فعالیت های لجستیکی انبار از اهمیت به سزایی برخوردار است. این مساله، جمع آوری سفارش ها از مکان های مختلف انبار برای پاسخ به سفارش مشتریان در کمترین زمان ممکن تعریف شده است. هدف از این تحقیق، ارایه یک مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه برای یکپارچه سازی تصمیمات دسته بندی، مسیریابی، زمان بندی برداشت کنندگان و ترکیب آن با مساله بسته بندی در محیط چندانباره است. تابع هدف مدل ریاضی پیشنهادی شامل کمینه سازی زمان تحویل دسته ها و کمینه سازی مجموع هزینه های برداشت سفارش می باشد.
روش شناسی پژوهش:
در این پژوهش، ابتدا با مرور ادبیات در حوزه برداشت سفارش شکاف های تحقیقاتی مساله شناسایی شده است. سپس، با در نظر گرفتن محدودیت های اصلی مساله، یک مدل ریاضی چندهدفه برای مساله برداشت سفارش چندانباره فرموله شده است. برای حل مساله از الگوریتم بندرز کلاسیک و الگوریتم بندرز تسریع شده استفاده شده است. به جهت اعتبارسنجی و کاربردپذیری مدل پیشنهادی، از داده های مربوط به انبارهای یک شرکت تولیدکننده محصولات بهداشتی در ایران به عنوان مطالعه موردی استفاده شده و نتایج آن در مقاله گزارش شده است.
یافته هانتایج اجرای مدل پیشنهادی نشان داد که سیپلکس قادر است مساله برداشت سفارش ارایه شده را تا ابعادی کوچک در یک زمان قابل قبول حل کند. هم چنین، نتایج عددی نشان دهنده عملکرد الگوریتم تجزیه بندرز و الگوریتم بندرز تسریع شده به عنوان گزینه هایی مناسب برای حل مدل در مسایل با ابعاد بزرگ است. نتایج محاسباتی حاصل از اجرای روش های حل برای مدل پیشنهادی نشان داد که از منظر تعداد تکرارها و زمان محاسباتی، الگوریتم بندرز تسریع شده نسبت به الگوریتم بندرز کلاسیک نتایج بهتری داشته است.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
در این تحقیق، برای نخستین بار مساله برداشت سفارش با ملاحظات یکپارچگی تصمیمات عملیاتی در قالب یک مدل ریاضی چندهدفه برای محیط چندانباره فرموله شده است. هم چنین در خصوص روش حل نیز، با در نظر گرفتن ساختار مساله، در این مقاله برای نخستین بار از رویکردهای حل دقیق استفاده شده است. نتایج مستخرج از محاسبات صورت گرفته حاکی از آن است که الگوریتم های مورداستفاده روشی کارا و مناسب برای حل مسایل بوده است.
کلیدواژگان: برداشت سفارش، چندانباره، دسته بندی سفارش ها، مسیریابی برداشت کنندگان، الگوریتم تجزیه بندرز -
صفحات 1072-1090هدف
یکی از مسایل مهم در حوزه مدیریت زنجیره تامین، مساله طراحی زنجیره تامین است. در این مساله، هدف تعیین مکان برای استقرار تعدادی تسهیلات در مناطق جغرافیایی مختلف به منظور پوشش تقاضاهای مشتریان است.
روش شناسی پژوهش:
برای حل این مساله، شبکه ایستا و پویا در نظر گرفته شده است. اگر شبکه ایستا باشد، با کمک الگوریتم جستجوی محلی تکرارشونده، تعداد و مکان استقرار مراکز توزیع مشخص می شود و مشتری ها به هر مرکز توزیع اختصاص می یابند. اگر شبکه پویا باشد، بعد از تعیین تعداد اولیه و مکان مراکز توزیع و تخصیص مشتری ها به مراکز توزیع، رویدادهای مربوط به پویایی شبکه همچون کاهش مشتری، افزایش مشتری و اندازه متغیر تقاضاها توسط مشتریان موردبررسی قرار می گیرد. علاوه بر این، روش پیشنهادی حالت های خرابی مولفه های شبکه را در نظر می گیرد. هم چنین قابلیت بقای شبکه در هر دو حالت شبکه دیده می شود.
یافته هانتایج به دست آمده از آزمایش ها ازلحاظ معیارهای ارزیابی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج آزمایش ها برتری روش پیشنهادی را در مقایسه با روش های CLSC و TSCFL نشان می دهد.
اصالت/ارزش افزوده علمی:
بررسی پیشینه موضوع نشان می دهد که طراحی زنجیره های تامین چند سطحی و موضوع مکان های تسهیلات کمتر مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این، پویایی تسهیلات و قابلیت بقای شبکه در زمان وقوع خرابی در نظر گرفته نشده است. ازاین رو، در این پژوهش سعی شده است تا با انتخاب مناسب مکان قرارگیری تسهیلات و اختصاص مشتری ها به هر یک از این تسهیلات، هزینه را کاهش دهیم. هم چنین، شبکه را طوری طراحی خواهیم کرد که در زمان وقوع خرابی شبکه بتواند در حالت پایدار بوده و به فعالیت خود ادامه دهد.
کلیدواژگان: الگوریتم جستجوی محلی تکرارشونده، زنجیره تامین، طراحی بهینه، مکان یابی پویا
-
Pages 832-843Purpose
In general, efficiency is a criterion for evaluating the performance of a decision unit from different dimensions. Data envelopment analysis is a mathematical programming method for evaluating the performance of decision-making units. The purpose of this study is to measure the financial efficiency of firms by considering both incoming assets and financing.
MethodologyIn this research, a new method called the three-dimensional model of data envelopment analysis was introduced, and performance analysis was done on 10 active firms in Iran's steel industry for 5 years, from 2016 to 2021.
FindingsThe results showed that several firms have good performance in managing incoming assets but are inefficient in terms of financing. At the same time, some firms have poor management performance compared to inputs, but they are efficient in terms of financing. Therefore, when analyzing a firm's performance, an indicator that considers both inputs and financing at the same time is needed. According to this, we proposed a new measurement method and analyzed the current financial situation of each decision-making unit through the method of return to scale, and a path has been determined for financial improvement.
Originality/Value:
Attention to the effect of negative and destructive factors such as borrowings and debts of the decision-making unit in data envelopment analysis has been the key and different aspect of this study, compared to other previous studies. According to the literature review, using the redesigned DEA model has not been considered by Iranian researchers, and due to a new approach to data envelopment analysis, our approach has distinguished itself from the previous works.
Keywords: Data Envelopment Analysis, steel industry, Financial efficiency, three-dimensional DEA -
Pages 844-860Purpose
In this research, a recyclable waste is used to manufacture a specific product. For this reason, a supply chain is considered containing manufacturer, recycler, and waste warehouse. First, the customers’ demand for the considered product is determined based on its price. Then, the manufacturer produces it from a waste with specific recyclability rate. The waste warehouse collects the waste and the recycler recycles it. The manufacturer meets his requirements through two different channels. He can procure the non-recycled waste from the waste warehouse and then recycles it himself, or can buy the recycled waste from the recycler. The manufacturer selects these channels based on the established situations.
MethodologyThe game theory is applied to make the decisions under two considered channels. In this setting, a Stackelberg game is developed based on the competitive situation established among the members, where the manufacturer has higher decision power than the waste warehouse and recycler.
FindingsEventually, the given strategies are discussed and the obtained results are presented. Results indicate that the manufacturer selects each channel as a threshold is met. Moreover, more recyclability rate of the considered waste leads to higher profits for the members.
Originality/Value:
In this research, to provide the waste materials required for producing a product, the game-theoretic approach as well as the concept of the channel-selection are used. It can be stated that this issue has been proposed for the first time in the literature.
Keywords: Sustainability, Recyclable waste, Supply chain management, Channel selection, game theory -
Pages 861-871Purpose
This study aims to tackle the challenging facility location selection problem in Multiple Criteria Decision Making (MCDM) scenarios, explicitly focusing on type-1 fuzzy MCDM issues. The research introduces Interval Valued Fuzzy Numbers (IVFNs) to express ratings, addressing the difficulty in determining precise membership degrees for fuzzy sets.
MethodologyThe proposed IVF-COPRAS method, centered on uncertainty risk reduction, is employed to enhance decision-making reliability in IVF decision problems. This methodology is applied to a real-world case involving the selection of a location for municipal wet waste landfill pits in a major Iranian city. Comparative analyses with other methods are conducted to assess the proposed approach.
FindingsThe study demonstrates the effectiveness of the IVF-COPRAS method in addressing facility location selection problems within MCDM. By utilizing IVFNs, the method successfully manages uncertainty, leading to more reliable decisions. Application to a practical scenario highlights the method's efficacy, and the comparative analysis provides insights into its performance relative to other methods.
Originality/Value:
This research contributes a novel approach with the IVF-COPRAS method for handling facility location selection challenges in MCDM. The reliance on IVFNs offers a unique perspective on uncertainty in decision-making, enhancing decision reliability. The real-world application emphasizes the method's practical significance, providing a valuable contribution to MCDM research and offering a methodological tool for similar decision-making problems across diverse domains.
Keywords: Multiple Criteria Decision Making, Interval valued fuzzy sets, Type-1 fuzzy sets, COPRAS Method -
Pages 872-885Purpose
The ranking of supply chain risks using a combined approach is to optimize the method of analyzing failure factors and their effects and gray theory in Mashhad food industry units.
MethodologyDue to its nature, the present research belongs to the category of descriptive-analytical researches, with qualitative variables, and from the point of view of the objective, it belongs to the category of applied researches. In this research, the risks in the supply chain of the food industry were first identified. In such a way that; first, the risks in the supply chain were identified through library studies and research literature, and then they were given to the experts using a fuzzy Delphi questionnaire to be rated by the Likert scale. Due to the time limitation and defects in the analysis as well as vague, incomplete and uncertain information data, these points became a gray area. Then, using the method of analysis of failure factors and its effects, the risk priority score number was calculated in order to investigate potential failure situations. In this way, the indicators and dimensions of supply chain risks were ranked with the number of the priority score of risk taking. Risks with a higher risk priority score have a higher risk tolerance and require more attention.
FindingsThe result of scoring and calculations determined that the economic dimension has the highest risk in the supply chain. After the economic dimension, the legal, strategic, individual, political and natural dimensions are the second to the sixth, and the cultural and social dimensions are the seventh and the information dimension is the eighth.
Originality/Value:
The findings of this research will help managers, considering the limited resources, for control and management, especially in conditions of uncertainty, by prioritizing the risks of their supply chain. According to the level of risk-taking of each, as well as considering preventive measures regarding these risks, to prevent possible irreparable and critical injuries.
Keywords: Supply chain risks, Analysis of potential errors, Gray theory -
Pages 886-905Purpose
One of the most vital subcategories of the health care system is organ transplantation, and since organ transplant centers deal directly with surgical operations and, as a result, human lives, the importance of this issue has received more attention. One of the major differences between the organ transplant supply chain and other supply chains is the possibility of corruption of related products. Therefore, the time and also the location of organ transplant centers are of special importance. On the other hand, due to the rapid growth of the demand for organ transplantation and the lack of resources, the patient's waiting time to complete the transplantation process plays a vital role in the organ transplantation system.
MethodologyThis study presents a robust bi-objective mathematical model for the location problem of allocating organ transplant centers under uncertainty, which includes the total costs of the organ transplant system as well as the average patient waiting time for organ transplantation, which follows a G/G/m queuing system.
FindingsTo solve this model, the Non-Dominated Sorting Genetic Algorithm II (NSGA-II) has been used. Finally, the applicability of this model and the efficiency of the mentioned algorithm compared to the defined indicators have been shown through numerical experiments.
Originality/Value:
Since each organ can spend a certain amount of time outside the body and there is a possibility of corruption or a decrease in the quality of the transplant, the time between the organ leaving the body and the completion of the transplant operation plays an essential role in the transplant system.
Keywords: Multi objective Optimization, NSGA-II algorithm, organ transplantation, Queuing Theory, Supply chain management -
Pages 906-916Purpose
In this paper, the amount required to increase the reliability of the components of a coherent system is determined so that the cost of this increase is minimized and the reliability of the whole system is not less than the predetermined value.
MethodologyIn this research, after introducing the objective and constraint functions in the optimization problem, the Lagrange method is used and then the problem is solved by presenting an algorithm. In this article, several cost functions are considered, and then the results are presented in the general case for a coherent system and then for two special cases, series-parallel and parallel-series systems.
FindingsIn this article, two numerical examples are presented and solved. In the first example, a bridge structure is evaluated and in the second example, a series-parallel system is studied. In both examples, the required values are determined to increase the reliability of the system components.
Originality/Value:
This research, using a mathematical model and numerical calculations with the help of R software, examines the optimization problem for a coherent system.
Keywords: Lagrangian Method, coherent system, Reliability -
Pages 917-930Purpose
The production routing problem is created by combining the two problems of lot sizing and vehicle routing. Previous research has examined the effectiveness of this combination in reducing costs. In this paper, the production routing problem is considered with the aim of minimizing the risk of production and distribution of hazardous materials. Attention to social and environmental criteria related to sustainability is being increased by researchers today. Hazardous materials are harmful to human health and the environment. Accidents related to these materials often have far-reaching adverse consequences. Risk is a danger measurement criterion for operations related to these materials.
MethodologyThe problem is modeled as a mixed integer program. The risk function in the proposed model is nonlinear and depends on the load of the machine, the population risk, and the type of hazardous material. Given that solving the mathematical model with the nonlinear objective function is more difficult, this function is approximated by a piecewise linear function.
FindingsIn this research, 8 standard instances have been used to evaluate and solve the model and compare the two nonlinear and linear models. The results show that by using the approximate model, a better answer can be achieved at the same time. Through sensitivity analysis, the effect of changes to production capacity and warehouses on risk has also been looked into.
Originality/Value:
This research proposed the production routing problem for hazardous materials according to sustainability criteria using a nonlinear mathematical model and uses a piecewise linear approximation to solve the model.
Keywords: Sustainability, Piecewise linear function, risk, Inventory Routing Problem, hazmat -
Pages 931-953Purpose
Establishing the structure and expansion of sustainable closed-loop supply chains is critical to meeting environmental, economic, and social standards to strengthen their position in competitive markets. This study aims to decide on operational and tactical levels to configure the Stable Closed Chain Supply Chain Network (SCLSC) to maximize Net Present Value (NPV) and seek to minimize carbon emissions while maintaining environmentally friendly policies and considering inflation.
MethodologyThis paper considers a solid Fuzzy Robust Optimization (FRO) approach to deal with stable, closed-loop supply chain uncertainties. Also, due to the complexity of the model and its multi-objective, a new combined method of Heuristic algorithm (HA) and Multi-Choice Goal Programming with Utility Function (MCGP-UF) is used. The proposed Mixed Integer Linear Programming (MILP) model is applied in the electronics industry.
FindingsThe proposed model is evaluated in several experiments and discussed in different scenarios to confirm the efficiency and validity of the proposed model and method. The results were compared with the two factors of optimal gap and solution time, which showed the proper performance of the proposed method. Then, the tactical results and model strategy were presented for a case study in which the optimal flow between facilities, selection of suitable suppliers, selection of transportation type, and opening of facilities were presented. The findings showed that in different scenarios, the effective improvement of the obtained solutions by reducing the solution time by twenty percent could address large-scale problems.
Originality/Value:
By considering a new combined method of heuristic algorithm and multi-choice ideal programming with a utility function, this paper is done to solve the problem of designing a stable closed-loop supply chain network under uncertainty.
Keywords: Fuzzy robust optimization, Net Present Value, Multi-choice goal programming with utility function, Sustainable Closed-loop Supply Chain, Heuristic Algorithm -
Pages 954-974Purpose
This paper presents an intelligent method for applying Data Envelopment Analysis (DEA) to design a sustainable supply chain.
MethodologyIn the proposed method, for defuzzification of the ERM model, we used the -cutting technique. Then, to measure the productivity in the presence of environmental uncertainty via different -levels, a genetic algorithm is implemented to find an optimal -cutting. Finally, an intelligent DEA model for ranking the supplier companies via optimal value is designed.
FindingsThis paper presents a new fuzzy DEA model based on a Genetic Algorithm for evaluating the productivity of suppliers in a sustainable supply chain.
Originality/Value:
In the proposed method, since the -cut obtained from the Genetic Algorithm is optimal, there is no longer a need to calculate the efficiency for different α-cuts through trial and error. Therefore, the proposed method's advantage is that it offers a more sustainable ranking in addition to increasing productivity for each supplier. The example presented in this article demonstrates the method's superiority and advantages.
Keywords: Data Envelopment Analysis, Genetic Algorithm, Integrated enhanced Russell measure model, Supply chain management, Sustainable supplier selection -
Pages 975-992Purpose
The current research aims to present a multi-objective mathematical model with an integrated approach to scheduling and financial flow in production projects using Non-dominated Sorting Genetic Algorithm II (NSGA-II).
MethodologyThis research presents a multi-objective mathematical model integrating scheduling and financial flow optimization in civil engineering projects. This research addresses the scheduling and financial flow challenges in construction companies' production projects. The objective is to develop a multi-objective mathematical model that integrates scheduling and financial considerations to optimize resource allocation and minimize costs. The statistical population is in the form of a case study, and the required information and data were collected through interviews with managers of Kisson Construction Company.
FindingsNSGA-II was used as an optimization algorithm to find efficient multi-objective solutions, and optimal results were presented to select civil and construction projects.
Originality/Value:
This research contributes to the field by proposing a novel multi-objective mathematical model that integrates scheduling and financial flow considerations in production projects. The use of the NSGA-II algorithm enhances the efficiency of finding optimal solutions. The findings can be valuable for decision-making when selecting construction and production projects.
Keywords: Scheduling of production projects, non-linear mixed integer multi-objective mathematical programming model, NSGA-II -
Pages 993-1014Purpose
The main goal of this study is to present a novel model for managing organizational processes possessing the necessary agility in complex situations. One of the most critical requirements of such a model is using systems thinking and a soft operations research approach because the methods introduced in the background to achieve the agility of the process management generally include fragmentary optimization because of the one-dimensional view and the lack of a system view to identifying agility variables in process management.
MethodologyIn this study, an attempt was made to provide a comprehensive model using the interpretative paradigm's capabilities. To this end, the main components were identified using the meta-synthesis technique and interviews with eighteen experts. Further, components were prioritized by using the interpretative ranking process.
FindingsThe findings show that the process leadership component is given first priority based on the interpretive ranking. Therefore, organizations that want to be agile in their process management system should consider leadership characteristics in processes to implement transformational systems. After that, the results showed that environmental awareness, knowledgeable and competent human resources, organizational learning dimension, contingent and appropriate structures, governance, improvisation-based strategy-making, technological infrastructure, dynamic adaptation, culture, and creative sustainability are prioritized, respectively.
Originality/Value:
Using soft operations research techniques, including the interpretive ranking process, in designing an agile model for managing business processes will significantly help process organizations in complex and dynamic environments to simultaneously exploit the benefits of stability in managing processes and dynamism coming from being agile.
Keywords: Agility, Business process management, Meta-Synthesis, Theme analysis, Interpretive Ranking Process -
Pages 1015-1031Purpose
Commercial and industrial organizations worldwide are under severe threat of instability. Unsustainability issues arise because of environmental disturbances such as climate change, global warming, resource scarcity, and ecological degradation. Circular Supply Chain (CSC) has gained momentum in recent years and serves as one of the most sustainable and innovative approaches to the manufacturing industry. Adoption of the CSC increases the social, economic, and environmental aspects of the production system and the supply chain. However, researchers have conducted significantly less research on identifying and exploring the multiple challenges to implementing CSC in developing countries. Therefore, this research investigates and evaluates the challenges of CSC implementation in the production sector. We have identified 29 CSC challenges in the literature review.
MethodologyThe research proposes the Pythagorean Fuzzy SWARA (PF-SWARA) technique. This technique prioritizes CSC adoption challenges based on their relative importance. We used the proposed method in the pharmaceutical industry of the Guilan province.
FindingsIn the final results of the research, Strategic Challenges (SCs) and operational and environmental challenges are prioritized.
Originality/Value:
This research serves as a step for industry practitioners to efficiently and effectively adopt a CSC.
Keywords: The Implementation challenges in developing countries, Circular supply chain, Fuzzy-Pythagorean cycle -
Pages 1032-1049Purpose
This paper focuses on modeling a sustainable electricity industry supply chain network under uncertainty. The aim of presenting this supply chain network is to meet customer demands for solar panels to generate clean energy.
MethodologyA mixed-integer linear programming model, including facility location, supplier selection, optimal flow allocation, and determination of the optimal price of solar panels in the network, is considered. The sustainability objectives of the model include maximizing the profit of the supply chain network, minimizing greenhouse gas emissions, and maximizing reliability. A robust optimization method is also considered to control uncertain parameters, and precise and innovative techniques are used to solve the model.
FindingsThe results of the model show that with an increase in network reliability, the current net value in the network decreases, and greenhouse gas emissions in the network increase. Additionally, the analysis of the results shows that with an increase in the network's uncertainty rate, the network's current net value and reliability decrease, and greenhouse gas emissions increase. Finally, the statistical test results also show that there was no significant difference between the averages of the number of practical solutions, the maximum spread, and the metric distance between the two algorithms, and only a significant difference exists between the solution times of the two algorithms. The results of the presented solution methods demonstrate their high efficiency in solving the sustainable electricity industry supply chain model.
Originality/Value:
In the proposed model, essential decisions such as supplier selection, establishment of production centers, optimal product flow allocation, and pricing of solar panels are made. On the other hand, further analyses of 15 numerical examples show the high efficiency of the MOALO and MOWOA algorithms compared to the epsilon-constraint method.
Keywords: Electricity industry supply chain, robust optimization, Reliability, Sustainability, Metaheuristic Algorithm -
Pages 1050-1071Purpose
The order-picking problem is important as one of the warehouse's logistics activities. This problem is defined as collecting orders from different warehouse locations to respond to customers' orders quickly. This paper aims to provide a multi-objective mathematical programming model for integrating the decisions of batching, routing, and scheduling of selectors with the packaging problem in a multi-warehouse environment. The objective functions include depreciation of the delivery times and total order picking costs.
MethodologyIn this research, first, by reviewing the literature in the field of order picking, the research gaps of the problem have been identified. Then, taking into account the main constraints of the problem, a multi-objective mathematical model has been formulated for the multi-warehouse order-picking problem. The classic Benders decomposition algorithm and the accelerated Benders decomposition algorithm have been used to solve the problem. The data related to the warehouses of a company producing sanitary products in Iran was used as a case study to validate the applicability of the proposed model, and its results were reported in the article.
FindingsThe proposed model's results indicate that CPLEX can solve these problems up to small sizes in an acceptable time. Also, the numerical results show the performance of the Benders decomposition algorithm and the accelerated Benders algorithm as suitable alternatives for solving the model in large-sized problems. The calculation results obtained from the implementation of the solution methods for the proposed model showed that in terms of the number of iterations and the calculation time, the accelerated Benders algorithm had better results than the classic Benders algorithm.
Originality/Value:
In this research, the order-picking problem with the integrity of operational decisions has been formulated as a multi-objective mathematical model for a multi-warehouse environment for the first time. Also, in this article regarding the solution method, exact solution approaches have been used for the first time considering the structure of the problem. The computation results show that the proposed algorithms are efficient and suitable methods for problem-solving.
Keywords: Order Batching, picker routing, Multi-warehouse, Order picking, Benders Decomposition -
A multi-objective optimization model to the dynamic facility location in supply chain network designPages 1072-1090Purpose
One of the fundamental problems in the field of supply chain management is the problem of supply chain design. In this problem, the goal is to determine the location for establishing a number of facilities in different geographical areas to cover customers' demands.
MethodologyThe static and dynamic networks are considered to solve the problem. If the network is static, with the help of the iterated local search algorithm, the number and location of distribution centers are determined, and customers are assigned to each. If the network is dynamic, after determining the initial number and location of distribution centers and assigning customers to distribution centers, events related to network dynamics, such as customer decrease, customer increase, and variable size of demands, are investigated by customers. In addition, our proposed method considers the failure modes of network components. Also, the ability to survive the network can be seen in both network modes.
FindingsThe results obtained from the experiments were analyzed regarding evaluation criteria. The results of the experiments show the superiority of the proposed method compared to the CLSC and TSCFL methods.
Originality/Value:
The background investigation of the subject indicates that the design of multi-level supply chains and the issue of lesser-addressed facility locations have received less attention. In addition, facility dynamics and network survivability are not considered at the time of failure. Therefore, in this research, we have tried to reduce the cost by choosing the appropriate location of facilities and assigning customers to each of these facilities. Also, we will design the network so that it can be in a stable state and continue to operate when a network failure occurs.
Keywords: Iterated local search algorithm, Supply chain, Optimal design, Dynamic Location